0

Б ившият германски състезател по скокове във вода Ян Хемпел, олимпийски вицешампион от Атланта 96, твърди, че е бил малтретиран сексуално от своя треньор в продължение на няколко години.

В документален филм на телевизия ARD "Малтретирани – сексуално насилие в германското плуване", сребърният медалист на 10-метрова кула от Игрите в Атланта през 1996 година за първи път публично говори за обвиненията срещу неговия бивш треньор Вернер Лангер, който почина през 2001 година.

"Бях малтретиран от моя треньор", каза 50-годишният Хемпел и добави, че издевателствата са се случи в периода 1982-1996 година. "Той никога не пропускаше момент да даде свобода на желанията и нуждите си."

Хемпел каза, че за първи път преди Игрите през 1996 година е алармирал за извращенията на тогавашния национален треньор. След това Лангер е отстранен, като версията тогава е, че е освободен заради предполагаемо агентурно минало в ЩАЗИ.

"Всички мълчаха до днес", каза Хемпел, който е разочарован от Германската федерация по плуване.

"За федерацията бяха важни единствено медалите и успехите, всичко останало беше на заден план", добави той.

Хемпел също съобщи, че Лангер го е малтретирал в тоалетната на стадиона преди олимпийския финал по скокове във вода през 1992 година в Барселона.

Друг спортист, пожелал да остане анонимен, съобщи в документалния филм, че Лангер е бил интимен с него в съня му.

Хемпел е диагностициран с начална болест на Алцхаймер. „Забелязвам, че все повече и повече тези спомени изчезват от съзнанието ми. Сега все още мога да си спомня нещата. Не знам колко още ще е така", каза той.