0

Г олямата звезда на италианската спортна гимнастика Ванеса Ферари сложи край на блестящата си кариера. Световната шампионка в многобоя от 2006 г. и сребърна медалистка на земя от игрите в Токио 2021 ще навърши 34 г. на 10 ноември.

Ванеса, чиято майка е българката Галя Николова, много искаше да участва на петата си олимпиада, но не успя заради травма.

 

„Време беше да кажа „стига“ - обяви Ферари в социалните мрежи. - Написах много страници от историята и се надявам, че те ще останат незаличими, но сега тази глава от живота ми приключи. Вярвам, че сбъднах всички мечти на онова момиченце, което на 6 години каза на родителите си: „Искам да се занимавам с гимнастика“.

„Не е нужно да сте тъжни – допълни Ферари. - Аз също не съм тъжна, защото имах красива кариера и прекрасни преживявания. Не съжалявам за нищо и бих изживяла всичко по същия начин. Може би с малко по-малко болки, защото в това отношение нямах късмет. Е, страдам за Париж, защото бях готова. Можех да си изиграя картите за последен път. Исках да покажа на всички какво съм подготвила, музиката, хореографията. В крайна сметка това, което гимнастичките обичаме най-много, е да покажем на всички плодовете на нашата работа".

На въпроса дали иска деца и има планове за семейство със своя приятел от 9 г. и мениджър Симоне Каприоли, Ванеса отговори: „Не, да кажем, че не сме говорили по тази тема. Току-що спрях след години тренировки и бих искал да се посветя на някои проекти, които са ми много на сърцето. Например на моята линия спортно облекло и на лагери за таланти“.

Ферари обаче не е готова да бъде треньор и да прекарва още дълги часове в залата, което й се струва твърде изискващо. „Когато бях активна спортистка, никога не успявах да се откъсна. Дори в свободното си време не се чувствах спокойна и свободна“, призна Ванеса, която дълго се бори и с хранително разстройство. „Исках да говоря за това, което преживях, за да може да е от полза на други хора. Сега това вече не е табу и гимнастиката се промени много. Гимнастиците разполагат с отдадени екипи, диетолози и психолози“.