0

Р егионалният исторически музей на Пловдив стана арена на демонстративен сеанс по шахмат. Европейската и републиканска шампионка Виктория Радева се изправи срещу 10 от най-елитните бойци от Българската армия, шампиони в отделни дисциплини в държавните военни първенства (ДВШ), организирани от Министерство на отбраната (МО).
Инициативата за това мероприятие беше по повод 18 март, когато се чества 81-вата годишнина от сформиране на Парашутната дружина и създаване на българските Специални сили. Сеансът трябваше да се състои на 15 март, но беше отложен заради обявените дни на траур по повод кончината на Негово светейшество българския патриарх Неофит.
„Целта на този демонстративен сеанс не е да излъчим някой супершампион, а да покажем, че на една крехка дама, която е спортист, не е чуждо армейското и от друга страна големите армейски шампиони на България по различните видове спорт от ДВШ на МО пък не им е чуждо също така мисловно и комбинативно да играят шахмат. Целта ни е да популяризираме както този спорт, така и нашите спортове, в които сме толкова добри, че побеждаваме всички в редовете на БА“, каза генерал-майор Явор Матеев в обръщението си.


От воя страна Виктория Радева сподели „За мен е чест и привилегия да бъда на едно толкова уникално събитие. Тези дни си мислех за приликата между шахмата и армията и стигнах до извода, че тези две сфери имат много сходности. На първо място в шахмата най-многобройни са пешките, както в армията войниците. В шахмата също така имаме топовна артилерия, имаме офицери, конска артилерия, имаме един главнокомандващ. Освен това в шахмата има изключително много стартегия, много тактика, различни маневри, атака, контраатака, затова се надявам това събитие да е началото на едно по-голямо сътрудничество между нас.“
На първата дъска, срещу шампионката застана генерал-майор Явор Матеев, който от 2015 година е командир на българските Специални сили. За тези 8 години Специалните сили са били 6 пъти първенци в крайното класиране от държавните военни шампионати на Министерство на отбраната и само два пъти на второ място.
На втората дъска беше к-н Стефан Николчев – многократен армейски треньор №1 на Министерство на отбраната (МО), дългогодишен състезател в почти всички държавни военни шампионати и с множество медали от тях.
На третата дъска застана младши сержант Ваня Гатева, която последните три години е спортист №1 на МО при жените и индивидуален първенец в шампионатите по стрелба с пистолет Макаров и Тактическа стрелба.
На четвърта дъска беше младши сержант Неделчо Василев – спортист №1 на МО при мъжете за 2023 година, състезател в ДВШ по ски бягане, военен многобой и ориентиране.
На останалите шест дъски срещу европейската шампионка застанаха р-к Георги Немов – шампион за 2024 година в ДВШ по ски бягане и ски ориентиране; ст.лейт. Йордан Копринков – спортист №3 на МО за 2023 година, състезател в ДВШ по ски бягане, военен многобой, футбол и ориентиране; м-р Ваня Хаджиева – състезател в ДВШ по ски, отборен шампион за 2024 година; ц.сл. Георги Михов – състезател и треньор по волейбол, донесъл на Специалните сили шампионската титла в ДВШ по волейбол три години поред, като отбора под негово ръководство няма нито един загубен гейм; лейт. Десислава Янева – състезател в ДВШ по военен многобой, спортист №5 при жените за 2023 година; р-к Даяна Симеонова – състезател в ДВШ по ски и трикратен безспорен шампион в дисциплините слалом и гигантски слалом. Армейските шампиони имаха помощници в лицето на младите шахматни таланти от Шахматен клуб „8х8“, гр.Пловдив, като най-малкия беше едва на 4 годишна възраст.
Гост на мероприятието беше двукратния олимпийски шампион на кану, настоящ заместник-кмет по „Спорт, младежки дейности и социална политика“ в Пловдив Николай Бухалов. Той направи символичен първи ход срещу генерал-майор Матеев. Демонстративния сеанс продължи около час и половина, като накрая Виктория Радева постигна едно реми с командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев и девет победи.