0

Л егендарният български футболист Христо Стоичков посрещна 58-ия си рожден ден днес на пистите под връх "Тодорка", само 2 дни преди стартовете от Световната купа по ски алпийски дисциплини там.

Стоичков беше очакван от множество деца и възрастни, които бяха закупили книгата му „Христо Стоичков. Историята“ и скандираха името му пред пресцентъра на Бъндеришка поляна. 

Легендарният футболист бе посрещнат от президента на Българската федерация по ски Цеко Минев, към когото се обърна с думите: "Благодаря за поканата, за уважението и за това, което правиш за цялата федерация и всички деца". Първият подарък от Стоичков беше за Минев – копие на златната топка, с която футболистът беше удостоен през 1994 година. 

Шефът на ските пък му подари... ски за празника му, а Ицо обеща, че ще ги изпробва по пистите под връх Тодорка още днес, като компания ще му правят легендите Алберто Томба и Марк Жирардели, които също са сред гостите за стартовете през уикенда.

Христо Стоичков празнува рожден ден в Банско
Христо Стоичков Христо Стоичков Христо Стоичков
17

„Благодаря на г-н Минев за всичко, което прави за спорта ни. Копието на моята най-голяма награда е най-малкото, което мога да направя за един приятел от толкова години“, заяви Стоичков.
„Почти 20 години Ицо е почетен гражданин на Банско и тук винаги си е у дома. Марк Жирардели и Алберто Томба бяха, когато за първи път се качи на ските. Сега с нетърпение очакват да видят колко е задобрял“, каза от своя страна Минев, който си спомни как голмайстор №1 на Световното първенство в САЩ ’94 му е обещал преди години, че ще се научи да кара ски.

Най-добрият българки скиор Алберт Попов също отправи пожелания към легендарния №8, дарявайки му шапка от своя бранд. Камата се пошегува с него, като му каза, че преди старта ще му покаже най-прекия път до финала.

„Сигурен съм, че ще направиш най-доброто си състезание в кариерата. Аз ще те гледам и стискам палци“, окуражи го Ицо.

Камата, който бе придружаван от малката си дъщеря Христина, получи още един куп подаръци за рождения си ден. Домакините от „Юлен“ бяха подготвили огромна торта със златна топка. Кметът на Банско Стойчо Баненски пък му връчи за спомен уникален вечен календар, изработен от местен дърворезбар.

„Изкарвам един от най-прекрасните си рождени дни. Обожавам да бъда в планината и да покарам ски заедно с внучка ми Миа. Естествено, и да гледам най-голямото спортно състезание, на което България е домакин“, добави Христо Стоичков.