0

П резидентът на руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер е заснета на видео как ръководи репетицията на военен парад, който трябва да се проведе два дни преди годишнината от руската инвазия в Украйна.

В социалните медии се появиха видеозаписи, на които Винер ръководи членове на парада в двореца на гимнастиката в Москва, който носи нейното име.

Видеото показва мъже и жени, облечени във военна униформа, които маршируват под песента „Сталин даде заповед“, според украинския новинарски сайт Tribuna.

Парадът е планиран да се състои утре, когато Русия се готви да отбележи пълна година от началото на нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Tribuna съобщава още, че се очаква руският национален отбор по художествена гимнастика да участва в „празничния концерт“.

Родената в Узбекистан Винер се счита за един от най-успешните треньори по художествената гимнастика за всички времена, извела е до олимпийската титла Евгения Канаева, Алина Кабаева и Юлия Барсукова.
Тя стана старши треньор на руския национален отбор през 2001 г., преди да бъде избрана за президент на Руската федерация по художествена гимнастика през 2008 г.
Винер беше омъжена за руския олигарх от узбекски произход Алишер Усманов в продължение на 30 години преди развода им през май миналата година.
Усманов се съгласи да се оттегли от поста президент на Международната федерация по фехтовка след решението на Европейския съюз да му наложи икономически санкции заради военното нападение на Русия срещу Украйна.
69-годишният бизнесмен е санкциониран и от САЩ, и Великобритания.
Руската гимнастика пък не е допускана до състезания от Международната федерация по гимнастика от миналия март в отговор на войната в Украйна.