П ринудителното отлагане на Евро 2020 за следващата година доведе УЕФА до сериозни организационни проблеми. По план турнирът трябваше да се проведе в 12 различни държави, но има огромна опасност това да се промени.

Принудителното отлагане на Евро 2020 за следващата година доведе УЕФА до сериозни организационни проблеми. По план турнирът трябваше да се проведе в 12 различни държави, но има огромна опасност това да се промени.

От УЕФА вече са започнали сондажи за изваждане от домакинството на 2 от най-засегнатите от пандемията страни – Испания и Италия. Те трябва да приемат мачове в Рим и Билбао, но са уведомили централата, че изпитват огромни трудности. Проблемите са най-вече финансови, тъй като организацията на европейско първенство по футбол няма да е приоритет на местните власти в ситуация на тежка рецесия и безработица.

Според „Дейли Мейл” президентът на УЕФА Александър Чеферин е започнал разговори за промяна във формата на турнира. Единият вариант е домакинствата на Испания и Италия да бъдат поети от други държави. По-вероятно е обаче мачовете просто да се преразпределят между останалите градове, които трябва да приемат форума - Лондон, Санкт Петербург, Мюнхен, Баку, Букурещ, Дъблин, Копенхаген, Глазгоу, Будапеща и Амстердам. Причина за това е, че самият Чеферин е противник на многонационалното европейско първенство с много държави-домакини. Той обаче нямаше думата, тъй като бе поставен пред свършен факт, след като идеята бе гласувана и приета още по времето на Мишел Платини.

Сериозен проблем има и със стадионите, на които трябва да се играят мачовете. Поне половината от тях са резервирани за следващото лято за други събития и ще се дължат огромни неустойки, ако договорите бъдат развалени заради европейското първенство. До момента само от английската футболна асоциация са потвърдили, че „Уембли” ще бъде на разположение за Евро 2021. Най-проблемни остават "Хемпдън Парк", "Авива Стейдиъм" и "Амстердам Арена”, за които има резервации за големи концерти и събития и ситуацията остава неясна.

Междувременно в Испания и Италия продължават да предприемат мерки за завършване на вътрешните първенства в условията на коронавирус пандемия.

Властите в Рим обявиха, че се създава специална медицинска комисия. Тя ще трябва да провери всички отбори, които искат да се завърнат към тренировки. Освен това всички играчи ще бъдат тествани на 4 дни след подновяване на шампионата в Серия „А”.

Колегите им в Мадрид пък получиха нетрадиционно предложение – всички мачове до края да се играят на Канарските острови, където тимовете да бъдат изолирани. С мярката се цели и подпомагане на местните хотелиери, които търпят огромни загуби. Последната дума е на шефовете на федерацията, а докато те мислят, грандът „Реал” (Мадрид) обяви намаляване на заплатите на играчите с 10 процента. Мярката ще важи до края на календарната година и се предприема, за да се гарантира нормалното изплащане на възнагражденията на администрацията и останалите служители на клуба.