0

И талианката Ариана Фонтана вече спечели титла и сребърен медал от олимпийските игри в Пекин, след като вчера триумфира на 500 м в шорттрека и помогна на страната си за второто място в новата смесена отборна щафета два дни по-рано. Тя има на сметката си 10 медала от зимни олимпийски игри, а до края в Пекин ще участва и в женската щафета на 3000 м утре. С тези си отличия 31-годишната Фонтана вече е състезателката с най-много медали в историята на шорттрека въобще. 
И въпреки това, Фонтана не е сред любимките на своята федерация. Напротив, тя и нейният съпруг и треньор  Антъни Лобело-младши не са желани в отбора на Италия в Пекин. След среброто с щафетата, разминавайки се по коридора, тя не получила дори поздравление от ръководните хора в италианския шорттрек.

Затова крясъкът, който издаде на финала на 500-те метра бяха, за да освободи гнева си.

„Бях претоварена с много различни емоции – щастлива, облекчена. Обикновено не крещя, но това беше начин да пусна целия този насъбрал се гняв“, споделя Ариана.
Под ръководството на съпруга си Фонтана стигна за пръв път до златото на 500 м на предишната олимпиада в Пьончан 2018. След това тя се оттегли за година от леда, тъй като ясно й е дадено да разбере, че не са желани с треньора й. Двамата напускат Италия и се местят в Унгария, за да тренират за Пекин.

От своя страна Лобело също имаше неприятности с US Speedskating. Той се пързаляше за САЩ на олимпийските игри в Торино през 2006 г., след което смени националността си и в Сочи 2014 представяше Италия, тъй като дядо му по бащина линия е италианец.

Той започна да се среща с Фонтана през 2012 г., а двамата се ожениха две години по-късно. Лобело започна да тренира Фонтана, след като се оттегли от кънки. Работейки заедно, Ариана спечели три медала в Пьончан – титла на 500 м, сребро със щафетата на 3000 м и бронз на 1000 м.

Целувката между Ариана и Антъни, която избожда очети на италианските ръководители на шорттрека.

 Целувката между Ариана и Антъни, която избожда очети на италианските ръководители на шорттрека.
Getty.com

„Той беше най-добрият ми избор. Най-доброто ми решение да го имам на моя страна“, казва тя. 
Ариана дебютира на зимна олимпиада в Торино 2006, когато едва 15-годишна стана най-младата италианка с медал, печелейки бронз с щафетата. Именно на тези Игри нейна съперничка е българката Евгения Раданова, която печели сребро на 500 м.
През 2026 г. Италия отново ще бъде домакин на зимна олимпиада, този път с Милано-Кортина.

А идеята да завърши кариерата си у дома наистина е примамлива за Ариана Фонтана, която тогава ще бъде на 35 години.
„Но аз не искам да отида там, само за да участвам“, казва Фонтана. Разбира се, тя иска да спечели. Отново със съпруга си до нея.