0

101-годишен бивш надзирател в нацисткия концлагер "Заксенхаузен" бе признат за виновен и осъден на 5 години затвор в Германия по обвинение за съучастничество в убийството на малко над 3500 души по времето на Втората световна война, предаде Асошиейтед прес.

Мъжът отрича твърденията, че е бил надзирател от СС в лагера и е подпомагал или насърчавал убийството на хиляди затворници.

По време на започналия през октомври миналата година, процес той твърдеше, че през въпросния период е бил селскостопански работник близо до Пазевалк, Североизточна Германия.

Регионалният съд в Нойрупин обаче заключи, че има достатъчно доказателства, че обвиняемият е бил есесовски надзирател в лагера в периода от 1942 до 1945 г. и постанови присъда от 5 г. затвор. Прокуратурата базираше делото на документи за есесовски надзирател, чието име, дата и място на раждане съвпадат с това на подсъдимия.

apnews.com

Поради организационни причини процесът се е гледал в училищна сграда в град Бранденбург ан дер Хавел, където живее подсъдимият. Заради влошаване на здравето му делото е прекъсвано няколко пъти.

apnews.com

Лагерът "Заксенхаузен", близо до Берлин, е създаден през 1936 година. До 1945 г. през него преминават повече от 200 000 концлагеристи.

Десетки хиляди от тях измират от глад, болести, изтощение и по други причини като медицински експерименти, разстрели, обесване и обгазяване.

Има различни данни за броя на избитите. Някои твърдят, че са около 100 000, но изследователи на периода смятат, че е по-вероятно броят им да е между 40 000 и 50 000.

През април 1945 г. Червената армия освобождава концлагера, но после го превръща в съветски затвор, известен с жестокостите си, припомни Асошиейтед прес.