0

С енатът на САЩ одобри отпускането на военно-икономическа помощ за Украйна в размер на 40 милиарда долара, предадоха агенциите.

Сенаторите приеха законопроекта за помощта с голямо мнозинство от 86 гласа за срещу 11 против, три седмици след като президентът Джо Байдън поиска по-малка сума в размер на 33 млрд. долара и след като миналата седмица приемането на мярката беше блокирано от един-единствен неин опонент от Републиканската партия. Днес в подкрепа на отпускането на помощта гласуваха всички сенатори от Демократическата партия и почти всички от Републиканската. Гласовете против дойдоха от 11 републиканци - много от които са привърженици на изолационисткия дневен ред на бившия президент Доналд Тръмп.

Сега законопроектът отива за подпис при президента Байдън, което се смята за формалност и се очаква да стане във възможно най-кратък срок. Във Вашингтон искаха той да бъде приет възможно най-бързо, за да може близо три месеца след началото на руската инвазия потокът от военна помощ за Киев да не спира.

Високопоставен сътрудник на украинския президент Володимир Зеленски благодари на американския Сенат, след като горната камара на Конгреса на САЩ одобри помощ за страната му в размер на близо 40 милиарда долара, и заяви, че тя ще помогне за това да се гарантира поражението на Русия, предаде Ройтерс.

"Уверено и стратегически вървим към победата. Благодарим на нашите съюзници", заяви в публикация в интернет началникът на канцеларията на Зеленски Андрий Ермак броени минути след гласуването в Сената.