0

Р екордната гореща вълна в Индия и Пакистан доведе до спирания на тока днес, което  влоши ситуацията за милиони жители, предаде Франс прес. Необичайно горещите март и април засилиха потреблението на електроенергия в Индия и особено в Пакистан, като електроцентралите изпитват недостиг на въглища, за да задоволят търсенето, писа БТА.

„В цялата страна има криза с електроенергията и намаляване на напрежението в мрежата“, каза пакистанският министър на енергетиката Хурам Дастгир Хан, имайки предвид недостига и „техническите неизправности“.

В някои райони на Пакистан се очаква температурите да се повишат с 8 градуса над обичайното, а в сряда да достигнат 48 градуса според Пакистанското метеорологично дружество.

Това бе най-горещият месец март от 61 години насам.

В съседна Индия дори затвориха училищата.

Повече от един милиард души може да бъдат засегнати от горещините в региона, предупредиха учени, свързвайки ранното настъпване на лятото с климатичните промени.

В цяла Южна Азия хората търсят спасение от екстремните горещини, а метеорологичната служба в Делхи съобщи, че климатичните условия няма да се променят през следващите три дни.

Все повече хора се разболяват заради излагане на горещините, алармират индийски лекари.