0

А мериканският актьор Алек Болдуин отрече да е дърпал спусъка на оръжието, произвело изстрела с боен патрон ,убил кинооператор по време на снимките на филма Rust ("Ръжда"). Болдуин сподели това в телевизионно интервю, което предстои да бъде излъчено, предаде Ройтерс.

Актьорът държал оръжие, за което му било казано, че е безопасно, преди да гръмне. "Спусъкът не беше дръпнат. Не съм го дърпал", каза той в интервю за Ей Би Си. "Значи никога не сте дърпали спусъка?", попита интервюиращият. "Не, не и не. Никога не бих насочил оръжие срещу някого и не бих дръпнал спусъка срещу него. Никога", отговори Болдуин.

Операторът Халина Хъчинс почина, а режисьорът Джоел Соуза беше ранен. Преди това Болдуин определи случая като трагичен инцидент. Той се разигра по време на снимките на уестърн с участието на актьора край Санта Фе. Шерифството в Санта Фе не пожела да коментира изказването му пред Ей Би Си. Не е известно дали властите разглеждат като възможна версия случаен изстрел. По случая няма повдигнати обвинения за извършено престъпление. Разследващите насочиха усилията си към това да установят как е попаднал бойният патрон на снимачната площадка.

В интервюто за Ей Би Си Болдуин каза, че няма представа как се е озовал там куршумът. След инцидента, който се разигра в ранчото Бонанза Крийк край Санта Фе, актьорът избягваше публичните изяви. Двама души от снимачния екип подадоха граждански искове срещу Болдуин, продуцентите и други лица от екипа на кинопродукцията за проявена небрежност и занижени мерки за безопасност. Продуцентите заявиха, че правят свое вътрешно разследване.