0

А мериканският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че руските атаки срещу цивилни в Украйна представляват военни престъпления, предадоха световните агенции.

"Да взимаш умишлено под прицел цивилни това е военно престъпление. След толкова разрушения през тези три седмици, аз мисля, че е трудно да се заключи, че руснаците правят нещо друго, освен това", каза Блинкън.

Той добави, че юридическият процес, за да се стигне до подобно официално обвинение все още е в ход.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън определи руския си колега Владимир Путин като военнопрестъпник, а Москва нарече това определение непростимо, припомня Франс прес.

"Вчера президентът Байдън изказа своето мнение, че военни престъпления са били извършени в Украйна. Лично аз съм съгласен", заяви Блинкън. "Нашите експерти сега документират и проверяват евентуални военни престъпления, извършени в Украйна", допълни той и обеща да сподели резултатите от тази работа с международни разследващи с цел да се потърсят сметки на отговорните лица.

Блинкън каза още, че американският президент Джо Байдън ще даде ясно да се разбере на китайския президент Си Цзинпин, че Китай ще носи отговорност за всякакво действие, което предприеме в подкрепа на руската агресия.

"Обезпокоени сме от факта, че те обмислят да помогнат директно на Русия с военно оборудване, което ще бъде използвано в Украйна. Президентът Байдън ще говори с президента Си утре и ще му заяви ясно, че Китай ще носи отговорност за всеки акт, насочен в подкрепа на руската агресия и че ние няма да се поколебаем да накараме Китай да плати цена за това", заяви Блинкън, предаде Франс прес.

Той каза още, че гражданин на САЩ е бил убит в Украйна, но че не може да съобщи пред журналистите повече детайли за момента, предаде Ройтерс.

Запитан за преговорите между Русия и Украйна, които продължават паралелно с конфликта, държавният секретар не скри скептицизма си, отбелязва Франс прес.

"От една страна ние приветстваме Украйна, че остава на масата за преговори, докато тя е под бомбите по всяко време, а от друга страна не видях значителни усилия от страна на Русия, за да се сложи край чрез дипломацията на войната, която тя води", допълни Блинкън.