0

А мериканският президент Джо Байдън проведе разговор с канадския премиер Джъстин Трюдо, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, британският министър-председател Борис Джонсън и други. Участниците в разговора изразиха тревога от струпването на руски войски около Украйна и заявиха желание за дипломатическо решение на кризата, предаде Ройтерс, като се позова на Белия дом.

 В разговора Байдън е посочил, че Русия може да нападне Украйна на 16 февруари. Според изданието Вашингтон е информирал своите съюзници, че подобно нападение може да бъде предшествано от ракетни удари и кибератаки, съобщава БТА. Съюзниците обаче изразили скептично мнение по въпроса за датата на нападението.

Стана ясно още, че американският президент Джо Байдън и руският президент Владимир Путин ще разговарят по телефона днес, заяви представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс. Преди това Кремъл заяви, че Путин и Байдън възнамеряват да проведат телефонен разговор днес по инициатива на американската страна.