0

Г рупа художници откърти част от най-високия връх в Германия – Цугшпитце, от името на музей, или поне така твърдят. Те имат изумително оправдание за постъпката си.

Двамата мъже от берлинския артистичен колектив P-A-R-A са решили да отвлекат камъка от най-високия връх в Германия - Цугшпице, който сега е висок само 2962 метра. Намерението им: "Взехме върха Цугшпитце за заложник в замяна на връщането на камъка от върха на Килиманджаро на законните му собственици", обяснява предисторията на акцията Йонас, говорител на колектива от художници.

За да разберете това, трябва да се върнете 133 години назад: през 1889 г. изследователят Ханс Майер (1858-1929) от Лайпциг изкачва най-високата планина в Африка, която тогава се намира в колонията Германска Източна Африка - днес тя е в Танзания. Майер взема камък от върха на 5895-високия вулкан, след като го кръщава "Кайзер-Вилхелм-Шпитце", и го подарява на монарха в Берлин при завръщането си.

Вилхелм II нарежда част от нея да бъде поставена в хранилище в новия дворец в Потсдам, където изчезва след последната война. Друга част е притежание на австрийски търговец на антики и художниците искат да я купят от собственика ѝ. "Откупът" за това ще бъде събран от малки копия на камъка от Килиманджаро.

Художествената акция е поръчана от Държавния етноложки музей в Лайпциг, който наскоро отпразнува частичното си повторно отваряне и би искал да организира дебати за заграбеното изкуство от бившите колонии.