0

В Берлин се проведе тържествена церемония в чест на Ангела Меркел във връзка с нейната оставка от поста канцлер на Федерална република Германия. Церемонията, наречена „Голяма вечерна заря“ („Großer Zapfenstreich“) бе организирана от Бундесвера - германските въоръжени сили. Събитието е ключов момент преди напускането на Меркел от правителството след 16 години на поста. Тя официално ще напусне поста на канцлер в началото на следващата седмица - 8 декември.

Поради антикоронавирусните ограничения церемонията се проведе в ограничен формат. На нея присъстваха около 200 души, включително 52-мата федерални министри по време на управлението на Меркел.

След кратко изказване на Меркел, военният оркестър изпълни няколко композиции, включително три по избор на канцлера (досегашния). Преди да си тръгне, Меркел поиска да се изпълни песента „Du hast den Farbfilm vergessen“ („Забравихте цветната лента“) на „майката на немския пънк“ Нина Хаген, както и песента „Fur mich sollʼs rote Rosen regnen“ от Хилдегард Кнеф („Трябва да вали за мен от червени рози“) и християнския химн „Großer Gott, wir loben dich“ („Боже, ние те хвалим“).

Церемонията е най-високата марка на уважение, която цивилно лице може да получи от германските военни. Традицията датира от XVI-ти век, но германските канцлери са удостоени с тази чест от 1998 г., когато Хелмут Кол подаде оставка като ръководител на правителството на ФРГ.

Наследник на Меркел като германски канцлер ще бъде 63-годишният член на Социалдемократическата партия на Германия Олаф Шолц.