0

П резидентът на САЩ Джо Байдън и китайският лидер Си Цзинпин проведоха виртуална среща. Разговорът се състоя в момент, когато Байдън и Си полагат усилия да преодолеят разногласията между двете най-големи икономики в света.

Президентът на САЩ заяви, че двете страни имат отговорност да избегнат конфликт, а китайският му колега изрази желание за мирно съвместно съществуване.

Видеоконферентната среща на върха представляваше най-значимата дискусия между президентите на САЩ и Китай, откакто Байдън встъпи в длъжност през януари.

Тя се проведе на фона на особено напрегната обстановка в двустранните отношения. Между Вашингтон и Пекин все по-силно се усеща конфронтация заради Тайван и свободното корабоплаване в Южнокитайско море. Виртуалният разговор също така се състоя в момент, когато в глобален план има възмущение от отношението на китайските власти към уйгурското мюсюлманско население и Хонконг, както и от увеличаването на кибератаките, за които САЩ обвиняват Китай. Налице са и сериозни разногласия за действията, които всяка от страните би трябвало да предприеме в борбата с климатичните промени, а Вашингтон е все по-разтревожен от бързото разрастване на конвенционалните и ядрените военни сили на Пекин.

Президентът на САЩ подчерта необходимостта от поддържане на "комуникационните канали отворени" и засегна въпроси, по които Вашингтон и Пекин имат разногласия, включително нарушенията на човешките права от китайските власти, Тайван и подкрепата на Китай за собствената му промишленост.

Откакто стана президент, Байдън е разговарял два пъти със Си, но те не са се срещали лично тази година. Виртуалната дискусия, която беше по инициатива на американския лидер, отразява сериозното безпокойство на Вашингтон във връзка с възможността да се стигне до конфликт между двете страни.