0

А мериканският президент Джо Байдън обмисля разполагането на хиляди войници в Източна Европа и Балтийския регион, пише в. "Ню Йорк таймс", като се позова на източници от американското правителство, пожелали да останат анонимни.

Байдън обмисля също така разполагането на бойни кораби и военни летателни апарати в страни от НАТО, което би означавало преосмисляне на сдържаната досега позиция на американския лидер във връзка с украинския въпрос. Идеята за засилване на американското военно присъствие в региона е продиктувана от опасенията на американците, че Русия може да предприеме инвазия на Украйна.

На среща в събота в президентската резиденция "Кемп Дейвид" в щата Мериленд високопоставени служители на Пентагона са представили на Байдън няколко варианта за прехвърляне на американски сили по-близо до границите на Русия. Тези варианти включат изпращането на до 5000 войници в страни от Източна Европа, като се предвижда, ако ситуацията се влоши, броят им да бъде увеличен десетократно.



Според източниците на "Ню Йорк таймс" се очаква Байдън да вземе решение по този въпрос тази седмица.

Междувременно държавният секретар на Щатите Антъни Блинкън отхвърли идеята за налагане на икономически санкции срещу Русия в момента. Той обясни, че това би попречило на възможността Западът да възпре евентуална руска агресия в Украйна.

„Това, което е поставено на карта, са някои основни принципи на международните отношения, установени между две световни войни и студената война, които пазят мира и сигурността. Принципи, според които една държава не може да влезе със сила и да промени границите на друга. Принципи, според които една държава не може да диктува на друга политиката ѝ, избора ѝ, включително и това, къде ще членува”, коментира Блинкън.

Първият дипломат на Вашингтон подчерта, че ако още една руска военна част навлезе в Украйна по агресивен начин, това ще предизвика значителна реакция.