0

П резидентът на САЩ Джо Байдън ще помилва пуйките Пинът Бътър (Фастъчено масло) и Джели (Желе) за Деня на благодарността, спазвайки датираща от десетилетия традиция, предаде Ройтерс.

Белият дом разпространи в Туитър кратко видео с двете птици-късметлийки, които са от щата Индиана. Кадрите бяха пуснати седмица преди Деня на благодарността, който тази година се отбелязва на 25 ноември.

През 1947 г. тогавашният президент на САЩ Хари Труман за първи път получава като подарък от американски фермери пуйка за празника, като тази традиция продължава да се спазва и до днес. През 1963 г. държавният глава Джон Кенеди решава да върне подареното му пернато във фермата, в която е отгледано.

Джордж Буш пък е първият президент на САЩ, който официално помилва пуйка в Белия дом през 1989 г. Миналата година Доналд Тръмп помилва пуйките Корн и Коб.

Същевременно Байдън заяви, че САЩ обмислят дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин - ход, който може да представлява протест срещу поведението на Китай в областта на човешките права, предаде Ройтерс.

Байдън, който имаше среща с канадския министър-председател Джъстин Трюдо, беше попитан дали евентуален дипломатически бойкот се разглежда като възможност. Президентът отговори, че това е "нещо, което обмисляме".

Дипломатически бойкот би означавал, че на откриването на олимпиадата през февруари няма да присъства делегация от американски представители.

Държавите обикновено изпращат високопоставена делегация от дипломати на церемониите по откриването в знак на международна подкрепа за хилядите участващи спортисти от целия свят.

Активисти и някои членове на Конгреса на САЩ както от републиканците, така и от демократите настояват правителството на Байдън да обяви дипломатически бойкот на игрите, които продължават от 4 до 20 февруари.

САЩ обвиняват Китай, че извършва геноцид срещу мюсюлмански етнически групи в Синцзян-Уйгурския автономен район. Пекин отхвърля обвиненията.