0

Б елгийското правителство е постигнало споразумение съществуващите атомни електроцентрали ще бъдат закрити през 2025 г., като същевременно инвестициите в технологии за ядрена енергия ще продължат. Това съобщиха местните телевизии Ер Те Бе Еф (RTBF) и Ве Ер Те (VRT), цитирани от Ройтерс.

Седемпартийната коалиция търсеше решение на въпроса от седмици, като Зелените настояваха за стриктно придържане към закона от 2003 г. за излизане от ядрената енергия, докато френскоезичните либерали бяха за запазването на двата най-нови реактора.

Двете белгийски ядрени електроцентрали с общо седем реактора се оперират от френската енергийна компания "Анжи" (Engie).

След разговори, продължили и през нощта, министрите са постигнали компромисно решение, според което последната съществуваща ядрена електроцентрала ще затвори през 2025 г, съобщиха телевизиите.

Въпреки това Белгия ще инвестира 100 милиона евро в разработки на нови варианти ядрена енергия с акцент върху по-малки модулни реактори.

Страната тепърва трябва да реши въпроса как да се справи с недостига на енергия, като една от опциите са газовите електроцентрали. Решение по този въпрос може да бъде взето едва през март.