0

Б елият дом осъди „варварската” употреба на сила срещу цивилни граждани в Украйна. В сряда следобед педиатрична болница с множество майки и бебета бе бомбардирана с руски ракети в Мариупол, Украйна, предаде АФП.

„Ужасяващо е да видим варварската употреба на военна сила срещу невинни цивилни в суверенна страна“, каза на пресконференция прессекретарят на САЩ Джен Псаки. Седемнадесет възрастни са ранени при обстрела, според украински служител.

Седемнадесет възрастни са били ранени днес при извършената от руската армия бомбардировка на детска болница в югоизточния украински град Мариупол, съобщи представителят на местните власти Павло Кириленко, предаде АФП.

Потвърдено е, че има 17 ранени сред болничния персонал, каза Кириленко по украинската телевизия и уточни, че сред пострадалите няма нито едно дете и няма загинали, по първоначални данни.

Няколко минути по-рано Кириленко написа във Фейсбук: "Всичко беше разрушено при удар на руската авиация над Мариупол. Моментално".

Украинският президент Володимир Зеленски реагира бързо на съобщението за бомбардировката на болницата и написа в Туитър, че под развалините се намират хора, деца. "Зверство! Спрете с тези убийства", написа още Зеленски.

Във видео, разпространено от украинското президентство, се вижда, че вътрешността на сградата е разрушена и по пода има отломки, парчета стъкло и разпилени листове хартия. На друго видео, заснето извън болницата и публикувано във Фейсбук от националната полиция, се виждат няколко изгорели автомобила и кратер, които свидетелстват за удара, посочва АФП.

Световната здравна организация съобщи, че от началото на руското нашествие в Украйна са били извършени най-малко 19 нападения срещу здравни заведения, медицински персонал и линейки и при тях има поне 10 загинали.

Освен Зеленски, на нападението срещу болницата реагира и международната общност. Британският премиер Борис Джонсън осъди атаката като „неморална“, а ООН припомни, че "нито едно здравно заведение не трябва да става мишена".

Сателитни снимки, заснети тази сутрин от американската частна компания „Максар текнолъджис“, показват големи разрушения на цивилна инфраструктура в и около обсадения град Мариупол, предаде Ройтерс.

Разрушени са къщи, жилищни блокове, магазини за хранителни стоки и търговски центрове.

Снимките са били направени преди въздушния удар срещу детската болница.

Същевременно Пентагонът предложи категорично да бъде отхвърлен планът, според който Полша трябваше да предостави свои изтребители на Украйна. Самолетите трябваше да се включат във войната, управлявани от украински пилоти.

Според САЩ, обаче, предоставянето на самолетите е ход с "висок риск" и може да се тълкува като ескалация, предаде АФП.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби съобщи, че „не подкрепяме прехвърлянето на допълнителни изтребители към украинските военновъздушни сили в момента и следователно нямаме желание да ги виждаме на наши летища". По-рано в сряда министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разговаря с полския си колега.

„Това е нещо, което няма да коментираме в момента“, добави Кърби в отговор на въпрос за предложението на Полша да изпрати своя флот от съветски изтребители МиГ-29 в Киев през американска въздушна база в Германия.