0

В еликобритания предложи на Украйна да обучи десетки хиляди нейни войници за войната им срещу Русия. Британският премиер Борис Джонсън предложи мащабна тренировъчна операция, която потенциално страната му може да обучава до 10 000 войници на всеки 120 дни.

По време на изненадващото си посещение в Киев, Джонсън каза на президента Володимир Зеленски, че Обединеното кралство може да ръководи тази програма, която ще „революционизира войната, като увеличи значително капацитета и възможностите на украинските въоръжени сили, което им е необходим, за да спечелят битката за траен мир“, казват от офиса на Джонсън.

Курсът за обучение на украинските военни е предвиден за три седмици и ще включва придобиване на умения, „необходими за победа на бойното поле“, обучение за оказване на първа помощ, основи на киберсигурността и обезвреждане на взривни устройства. От 2015 г. британски инструктори са обучили 22 000 украински войници по време на операция „Орбитал“, която беше отменена малко преди началото на войната.

В Киев Борис Джонсън заяви: „Използвайки британски ракети за защита на суверенитета на страната си, украинските войници защитават и всички свободи, които приемаме за даденост. Ето защо предложих на президента Зеленски масивна нова програма за военно обучение, която може да промени баланса на силите в тази война. Най-мощното оръжие на Украйна е нейният стремеж към победа“, каза Джонсън. Даунинг стрийт подчерта, че на срещата в Киев Джонсън и Зеленски също са говорили за това как „Обединеното кралство може да играе ключова роля в прекратяването на блокадата“ на украинския износ на зърно.

Досега Великобритания е предоставила на Украйна помощ в размер на 1,3 милиарда паунда (1,6 милиарда долара), като по-голямата част от нея е под формата на оръжия.