0

П олицията в китайския окръг Уеншан, провинция Шандонг е заловила трима погребални агенти по подозрение, че са откраднали праха на самоубила се блогърка, за да го продадат за "призрачен брак", пише китайската преса.

Блогърката се е самоубила по време на предаване на живо. Тя заявила, че това е последното й предаване и че дълго време е страдала от депресия.

Прахът на жената е открадната от тримата агенти и продадена на местно семейство, което се прехранва с незаконния бизнес с "призрачен брак". Това е традиция, основана на суеверия, която произхожда от древен Китай. Семейството на мъжа посмъртно му намира булка - починала жена - и погребва праха й или тялото заедно с него. Смята се, че самотен гроб може да навреди на просперитета на потомците на семейството.

Китайското правителство забранява „призрачни бракове“ през 1949 г., а през август 2006 г. направи продажбата на мъртви тела незаконна. По закон похитителите са заплашени с до три години затвор.

Организаторите на "призрачни бракове" могат да спечелят до 70 хиляди юана (около 10 000 евро), ако купувачът е доволен от миналото на починалата жена.

Прахът на блогърката е иззет и върнат на семейството й в родния й град в провинция Хунан.