0

Б ългарски екип за мокри поръчки стои зад поредица от мистериозни смъртни случаи на Острова, включително и на руския олигарх Борис Березовски и предприемача милионер Скот Йънг, предаде в. „Дейли експрес“. Това твърди бивш счетоводител на „подземния свят“ в нова книга. Березовски и Йънг били убити заради пропаднала руска инвестиция в недвижими имоти за много милиарди британски лири, наречена „Проект Москва“. Това твърди бившият счетоводител на офшорки Пол Бланчард, който станал полицейски информатор. Той заявява, че същият български екип от наемни убийци е отговорен за неразгаданото убийство на гангстера Джон Палмър с прякора Голдфингър, заради намесата на руската организирана престъпност в споделените почивки на остров Тенерифе.

67-годишният Березовски, гръмогласен критик на руския президент Владимир Путин, бе намерен мъртъв през 2013 г. с жица около врата му в имението в графство Съри, което бе купил от Йънг. При последвалото разследване не се стигна до категорично заключение. Полицията в Съри не намери улики за външна намеса. Съдия-следователят заяви, че наличните доказателства не му дават възможност да каже дали Березовски се е самоубил или е бил убит.

52-годишният Йънг, за когото се твърди, че е помагал на Березовски да пере пари, почина, след като падна върху желязната ограда под неговия лондонски апартамент за 3 млн. паунда през 2014 г. Преди това той на няколко пъти заяви пред полицията и свои приятели, че килъри, свързани с Москва, искат да го убият. По-рано Йънг обяви банкрут след сделки с руснаци за инвестиции в имоти. Скотланд ярд съобщи, че смъртта му не е подозрителна. Същото бе заключението на разследването през юли 2015 г., на което бе заявено, че Йънг е страдал от психически проблеми. Установено бе, че няма достатъчно доказателства за самоубийство.

Отдавна имаше подозрения, че двамата са били убити, като се появиха теории, че смъртта им е била нагласена да изглежда като самоубийство. Но проверката, извършена от Скотланд ярд и британското контраразузнаване МИ-5 през 2018 г. след атаката с новичок срещу Сергей и Юлия Скрипал, установи, че тези случаи и смъртта на още 12 души, свързани с Русия, не са подозрителни.

Полицията в графство Есекс продължава да разследва убийството на Палмър, след като той бе застрелян в градината на своя дом в Брентууд през юни 2015 г. Пазителите на реда смятат, че замесеността му в измами със споделени почивки и предстоящото следствие в Испания са били вероятният мотив за убийството. Но в новата си книга „Издирва се: Тайните на един разобличител на мафията“ Бланчард твърди, че и тримата са били убити от един и същи екип.

76-годишният Бланчард, който е от Йорк, разказва как е станал счетоводител на офшорки в испанските курорти Марбея и Тенерифе, за да създаде схеми за избягване на данъци за богаташите. Той твърди, че това довело до „ненарочното“ създаване на фирми и банкови сметки за хора, свързани с мафиотски мрежи по цял свят. Бланчард обаче станал информатор на испанските власти, след като забелязал потенциални огромни измами. Руската мафия се прочула на Тенерифе, когато различни престъпни групи се борели за контрола на бизнеса със споделените почивки, след като Палмър бил хвърлен в затвора за измама през 2001 г. Бланчард твърди, че дейността му по офшорките го свързала с хора, които инвестирали в „Проекта Москва“, в който били замесени Березовски и Йънг. Могъщи руснаци обаче се опасявали, че този проект е измама и че Йънг и други хора обирали печалбите от инвеститорите. Източници на Бланчард от разузнавателните служби потвърдили, че Йънг бил хвърлен от прозореца от български килъри по заповед на висши фигури в бруталния „подземен свят“ на Москва. Според тези източници и Березовски станал жертва на същите български наемни убийци.

Бланчард пише, че Йънг изгубил състоянието си, след като превел пари от Британските Вирджински острови на кипърска банка. Той също така твърди, че Йънг е познавал Палмър и поискал защита от руската мафия. Според Бланчард Палмър взимал много пари назаем от руските си съдружници, като се надявал да натрупа богатство, но плановете му се провалили, когато бил хвърлен в затвора. Докато бил зад решетките, той задлъжнял още повече на своите руски контакти, които са по-безжалостни и хладнокръвни злодеи, отколкото бил свикнал Палмър.

„Както при всяко неразгадано убийство, нашето разследване за убийството на Джон Палмър остава отворено“, заяви говорител на полицията в Есекс, цитиран от „Дейли експрес“.