0

К андидатите за Елисейския дворец Еманюел Макрон и  Марин Льо Пен се изправят в последен сблъсък преди втория тур на президентските избори във Франция. 

Преди пет години Макрон и Льо Пен вече се срещнаха в сряда за телевизионен дебат преди втория тур на президентските избори. През 2017 г. крайнодясната кандидатка не се справи, но този път се е подготвила да се изправи срещу действащия президент, който ще трябва да защитава взетите по време на мандата решения, предаде Франс прес.

Двамата политически противници не приемат леко предстоящата среща и се подготвяха до последния момент. Дебатът четири дни преди изборите може да има огромно значение, въпреки че социологическите проучвания редовно сочат Макрон за победител, с 53 до 56% от гласовете. Преди пет години дебатът беше поражение за Льо Пен, която изглеждаше агресивна и зле подготвена пред един млад кандидат, спокоен и познаващ темите.

"За мен един провал е понякога ритник отзад, който ти дава тласък", призна неотдавна Марин Льо Пен пред Те Еф 1, уверявайки, че си е извадила поуки от претърпяното поражение и е "изключително спокойна". От пет години насам тя работи по завръщането си и излъсква имиджа си, стигайки дотам да се определи като "майка" на Франция.

Сега крайнодясната лидерка "има опит, работила е много, познава темите, това не е въпрос на страх, а на концентрация", заяви заместник-председателят на нейната партия "Национален сбор" Луи Алио.

Нейният противник Макрон вече няма предимството да бъде нов и непознат. Той има да защитава взетите по време на мандата си решения и трябва да се бори срещу приписвания му имидж на "президент на богатите". Президентът признава, че приема "много сериозно" предстоящия дебат, на който ще се опитва да убеди левите гласоподаватели, които се отнасят към него подозрително и дори с неприязън.