0

Б ившият командващ на руския Северен флот (1999-2001 г.) адмирал Вячеслав Попов излезе с версия за гибелта на атомната подводница „Курск“. Адмиралът заяви пред РИА Новости, че "Курск" е аварирал при сблъсък с подводница на НАТО, при което е бил повреден торпедният отсек и е станал взрив, а след това руският плавателен съд се е ударил в дъното и е последвал нов взрив. Той твърди, че дори знае името чуждестранната подводница "с 90% вероятност", защото тя била открита от авиацията на ВВС на Русия край бреговете на Норвегия. Въпреки това, според адмирала, „за да се назове това публично, трябва да има доказателства и да ги изложи“, а той не може да направи това. Първоначално това бе и една от няколкото версии за аварията.

Атомната подводница „K-141 Курск“ загива по време на най-мащабното учение на руския флот от времето на СССР, което се провежда в Баренцово море. Подводницата потъва в събота, 12 август 2000 г.

Според официалната версия причината е взрив и пожар в торпедния ѝ отсек. Два последователни взрива от мястото ѝ на потъване оттекват през 2 минути и 15 секунди, и са толкова силни, че са записани дори от сеизмографи на Аляска. Загива целият екипаж – 118 души.