0

Р уското министерство на отбраната съобщи, че украинските военнослужещи, блокирани в завода "Азовстал", продължават да се предават. От 16 май насам са 959 са излезли от завода, включително 80 ранени, от които 51 са приети в болницата в Новоазовск.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков опроверга думите на украинския президент Володимир Зеленски, че войниците, напускащи „Азовстал“ биват евакуирани и излизането им е „тактическа маневра“. Зеленски също така увери, че военнопленниците ще бъдат върнати обратно на територия, контролирана от Украйна, въпреки че Москва няма такова намерение. „Излизането на бойците от територията на завода Азовстал в Мариупол може да се разглежда само еднозначно: Те се предават. Няма друго тълкуване на събитията“, каза Песков.

Коментар за евентуална размяна на военнопленници направи и лидерът на чеченците Рамзан Кадиров. „Военните могат да бъдат разменени, но тези идеологически последователи на Бандера не трябва да се разменят при никакви обстоятелства, те трябва да бъдат наказани от закона“, категоричен е той.