0

Б ританският премиер Борис Джонсън заяви пред парламента, че поема "цялата отговорност" за организираните в нарушение на правилата на локдауна партита на управляващите кръгове, след като публикуван доклад на висша служителка обвини ръководството на "Даунинг стрийт", без да го обвини лично, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Поемам пълната отговорност за всичко, което се е случило под моето ръководство", заяви Джонсън пред депутатите, като отново се извини за скандала, станал известен като "Партигейт".

Джонсън обаче заяви отново, че не е нарушил съзнателно никакви правила, отбелязва АП.

Той пренебрегна призивите на опонентите си да подаде оставка.

Премиерът заяви, че "е получил урок" и "се е смирил".

Той обаче призова "да се продължи напред" и фокусът да се премести върху приоритетите на правителството.

Междувременно ITV News разпространи снимки на британския премиер Борис Джонсън с чаша алкохол в ръка на събиране на Даунинг стрийт по време на локдаун, предаде БНР.

Телевизията показа четири снимки, които са направени на 13 ноември 2020 година на прощално парти на директора за комуникации на Даунинг стрийт Лий Кейн. Борис Джонсън е развеселен в компанията на поне 6 души около маса, на която се виждат няколко празни бутилки от вино. Лондонската полиция издаде глоби за събирането на тази дата. Сега възниква въпросът защо премиерът е бил пощаден.

След публикуването на снимките заместник-лидерът на Лейбъристката партия Анджела Рейнър заяви, че премиерът е "уронил престижа на офиса си" и че "британският народ заслужава повече"