0

Б ритански професор твърди, че е открил тайнствената девета планета на Слънчевата система, пише „Сайънс таймс“.

След като Плутон бе понижен в планетоид, то планетите на нашата система станаха от 9 на 8. И вече не се търси мистичната планета Х, а IX. Деветата планета на системата ни има няколко названия и за нея претендираха различни обекти. Според някои дори тя се намира съвсем близо до Земята, но заради ъгъла, под който пада Слънчевата светлина, не може да бъде видяна.

Точно тази невъзможност за виждане с просто око е дала идея на британския професор Майкъл Роуън-Робинсън да търси планетата в инфрачервения спектър. За целта използва изстреляния през 1983 г. IRAS – Инфрачервен астрономически сателит. Този инфрачервен телескоп е локализирал над 250 000 обекта, като е заснел всякакви топлинни излъчвания, дори и в най-отдалечените и тъмни обекти. След дълго изследване професорът стига до идеята, че в краищата на Слънчевата система се върти огромен обект, който е с маса от 3 до 5 пъти по-голяма от тази на Земята. Той се намира на разстояние между 225 и 250 пъти по-далече от Слънцето, отколкото е нашата планета - тоест между 225 до 250 астрономически единици. Този обект е наблюдаван в продължение на няколко месеца тази година от различни телескопи и обсерватории.

Проф. Роуън-Робинсън сравнява откритието с това навремето на континента Австралия. Още преди холандците и Кук да стигнат до южния континент редица учени предсказват, че под екватора в Индийския и Тихия океан трябва да има материк, който да уравновесява континентите. Така и сега проф. Роуън-Робинсън изчислил, че далече от Слънцето трябва да има още една планета, която да държи цялата система в равновесие. В момента планетата 9 по отношение на Земята е в северното съзвездие Цефей.

Проф. Роуън-Робинсън е от най-изтъкнатите съвременни астрономи. В момента е част от Императорския колеж в Лондон. Бил е преподавател на Брайън Мей – китариста на група „Куин“, който е дипломиран астроном. Професорът е откривател на астероиди, на спътници и др. Сега известието за планета 9 е публикувал в месечния бюлетин на Кралското астрономическо дружество. Тя трябва да е на разстояние над 100 млрд. км от Слънцето.

Други учени обаче смятат, че открития от британеца обект може и да е струпване на астероиди или космически прах, който на инфрачервеното изображение изглежда като планета. Тепърва това откритие трябва да се проверява.