0

Б ританската външна министърка Лиз Тръс ще замине за двудневно посещение в Москва, предаде Ройтерс.

По време на визитата си Тръс ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров, за да обсъди с него ситуацията в Украйна.

"Ще посетя Москва, за да приканя Русия към дипломатическо решение и за да подчертая, че още една руска инвазия на суверенна държава ще има сериозни последици за всички замесени", изтъкна британската министърка.

"Русия има избор. Настойчиво я призоваваме да участва в диалога, да се ангажира с деескалация и да избере пътя на дипломацията", каза още тя.

В същото време британският премиер Борис Джонсън ще посети Полша, a след това ще отпътува за Брюксел, за да разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде Ройтерс. Визитите на Джонсън са част от дипломатическите усилия на Запада за деескалация на ситуацията на украинската граница, където Русия струпа хиляди военни.

По-късно Джонсън ще отпътува за Брюксел, където ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщи пресслужбата на алианса, без да дава подробности за дневния ред на срещата.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви понеделник, че Обединеното кралство ще изпрати още 350 военни в Полша.

Междувременно Украйна заяви, че има "реални шансове за дипломатическо уреждане" на кризата с Русия след най-новите усилия на европейските страни през последните дни за избягване на голям конфликт. "Днес има реални шансове за дипломатическо уреждане", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Кулеба освен това смята, че санкциите, подготвени от Европейския съюз и САЩ в случай на руска инвазия, "предвиждащи безпрецедентни мерки, много болезнени за Русия", са важен елемент за възпиране.

Според министъра Москва е предизвикала сегашното напрежение, защото "Русия се опитва да си отмъсти за поражението на СССР в Студената война".

В същото време Кремъл заяви, че след визитата на френския президент Еманюел Макрон в Украйна има позитивни сигнали за решаването на конфликта между Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна.

"Има позитивни сигнали във връзка с решението на Украйна да действа само на основата на Минските споразумения, това е нещо положително", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Не чухме обаче президентът (на Украйна Володимир) Зеленски да казва, че е готов да действа бързо по този въпрос", изтъкна Песков.

Москва обвинява Киев, че отказва да прилага постигнатите през 2015 г. Мински споразумения, с които се цели слагането на край на конфликта в Донбас, който по данни на ООН е отнел живота на над 13 хиляди души.