0

Д нешното гласуване в българския парламент ще блокира дългосрочно европейския процес на разширяване и ще парализира Договора за добросъседство между Република Северна Македония и България. Това написа в профила си във Facebook външният министър на РСМ Буяр Османи, след като по-рано днес Народното събрание даде мандат на кабинета в оставка "Петков" да приеме предложението на френското председателство, но с няколко редакции, предложени от "Демократична България".

 

В публикацията си в социалната мрежа Османи обяснява, че "две думи стоят между успеха и провала на Европейския съюз в региона" - първата е думата "протокол" в преговорната рамка, а втората - "откриване" в параграф 6 от заключенията на съвета.

"И двете думи не са във френското предложение като окончателни решения, а са поставени (някои от тях в скоби) като въпроси, по които не може да се постигне съгласие поради позицията на Република България", посочва македонският външен министър.

"Днешното приемане на резолюцията в българския парламент, която набляга на тези два въпроса, ще блокира в дългосрочен план европейския процес, а също така ще парализира инструментите на дългосрочното споразумение за приятелство", подчертава Османи.

Той обяснява още, че РСМ е трябвало да отхвърли френското предложение, след като е било разгледано внимателно, именно заради тези въпроси, които по думите му били нерешени.

"Трябваше да отхвърлим предложението им в тази форма именно поради частите в него, за които българската страна не прояви разбиране", коментира Османи.

По-рано на съвместна пресконференция с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич Буяр Османи заяви, че първо Скопие трябва да види как ще гласува българският парламент, защото РСМ гледала на протокола като на парадигма на историческите интерпретации. По думите му има възможност за решения през следващите няколко дни.