0

О рганите на реда в Брюксел разширяват обсега на проверки за шофьори в нетрезво състояние. Вече се следи дали колоездачите и пътуващите с електронни тротинетки са пияни.

При поредната подобна проверка преди дни в централните части на града са били проверени 1176 водачи и от тях 62-ма са били наказани.

Установено е, че 57 са били под въздействието на алкохол, като половината са били лишени от правоуправление за шест часа, а останалите - за три часа.

Повечето от нетрезвите водачи са управлявали електрически тротинетки, показват данните.

Медиите съобщиха и за няколко случая на тежки черепни наранявания на хора, паднали от тротинетка в движение.

В центъра на Брюксел полицейски патрули следят придвижващите се с тротинетки да спазват скорост до 6 км/ч. - с колкото се движат пешеходците. На нарушителите - по двайсетина на ден - се налага глоба от 174 евро.

Полицаите имат право да изпуснат гумите на рецидивистите или да ги заставят да слязат от тротинетката и да продължат пеш.

Междувременно в България също засилват мерките. Полицията в Сливен е започнала масови проверки за управлението на велосипеди и електрически тротинетки по улиците на града. Само за час във вторник са били засечени 14 нарушения, като са били съставени два фиша и два акта на извършителите, които са били пълнолетни. Останалите са дело на непълнолетни, започнато е издирване на родителите им, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

БЪРЗИ И ЯРОСТНИ: Акция за тротинетки и велосипеди