0

Т урция винаги е подкрепяла идеята за разширяване на НАТО, но има опасения по отношение на желанието на Финландия и Швеция да се присъединят към Алианса, предвид отношенията им с терористичните групи, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу след неформална среща на НАТО, съобщава  „Анадолската агенция“. 
 
„Страните, които подкрепят тероризма, не трябва да бъдат съюзници в НАТО“, подчерта първият дипломат на Анкара, като отбеляза, че е информирал участващите служители за подкрепата, която двете страни оказват на терористичната група ПКК (Работническа партия на Кюрдистан), особено за оръжейната помощ, предоставена от Швеция.
 
И Финландия, и Швеция „трябва да спрат да подкрепят терористични групи“ и да дадат ясни гаранции за сигурност, за да станат членове на НАТО, отново изтъкна Чавушоглу, който отбеляза, че страните членки трябва да покажат солидарност една с друга.


 
Турция даде да се разбере защо засега се противопоставя на членството на Финландия и Швеция и изрази неодобрението си във връзка с разговорите на двете страни с членове на ПКК и нейното сирийско подразделение ОНС (Отряди за народна самоотбрана), каза Чавушоглу.
 
Той добави, че въпреки че много членове на алианса приветстват идеята за присъединяване на Финландия и Швеция към Алианса, те също са съгласни, че турските опасения трябва да бъдат разрешени.
 

Министърът каза още, че исканията на Турция страните да премахнат ограниченията върху отбранителната си индустрия и износа трябва да се разглеждат като показател за духа на съюза, а не като разменна монета, защото Анкара има опасения за двете страни.
 
По време на тристранните си срещи финландската и шведската страна излязоха с предложения за справяне с притесненията на Турция, каза той, като подчерта, че идентифицирането на ПКК като терористична група само по себе си няма да отговори на очакванията на турското правителство, което иска да види по-осезаеми усилия.
 
Освен това Чавушоглу коментира изявленията на шведската си колега Ан Линде за отношенията с терористичните групи, като каза, че те не са „продуктивни“, а „провокативни“. От друга страна, турският висш дипломат каза, че неговият финландски колега Пека Хаависто досега е бил предпазлив.
 
В продължение на десетилетия Швеция и Финландия заемаха неутрална позиция в региона по отношение на външната си политика, но войната между Украйна и Русия предизвика промяна в подхода им, тъй като те демонстрираха намерението си да се присъединят към алианса на НАТО.