0

А мериканската компания за невротехнологии, съсобственик на Илон Мъск, скоро ще започне първите клинични изпитания на импланти за човешки мозък. Компанията на Мъск е започнала да търси доброволци за поставяне на чипа в главата им. Целта на Neuralink е създаването на "интерфейс компютър-мозък", който позволява на хората да предават и получават информация между двете безжично.

Основната цел на този проект на Мъск е да бъде от помощ на хора, страдащи от различни заболявания, най-вече парализи, за да могат да живеят по-пълноценно. И всичко се основава на научния факт, че невроните в мозъка генерират електрически сигнали и електродите, поставени в близост до тях, могат да улавят и записват тези сигнали. А възпроизвеждането им симулира действителното усещане от различни преживявания.

Очаквано обаче концепцията на Мъск и компанията му не бе приета с голямо въодушевление и веднага се появиха сравнения с различни научнофантастични филми, където се говори за контрол над човешкия мозък чрез подобни технологии и с не особено хуманни намерения, предава USA Today.