0

И лон Мъск, Джеф Безос и Бил Гейтс са имена, които в света са синоним на богатство. През 2022 г. обаче тези мъже, заедно с много други от списъка на най-богатите хора в света, са загубили милиарди долари, съобщава „Business Insider”.

Преди малко повече от година, когато светът се справяше с вълните на епидемията, компаниите, създадени от Мъск, Безос и Гейтс, се носеха на високите вълни на растежа и личните състояния на тези хора набъбваха. Компанията на Мъск „Tesla” се разрасна през трудния за автомобилния сектор период, което го направи не само най-богатия човек в света, но и човек на годината на „Time”.

Криптовалутите, които достигнаха върхови стойности по време на несигурността миналата година, спаднаха до по-малко от половината от пиковите си стойности, а бичите серии, които акциите на някои компании имаха, със сигурност са приключили. Например акциите на „Amazon” излетяха над 3000 долара през януари тази година, а през този месец паднаха до едва 2000 долара.

На 3 януари акциите на „Tesla” достигнаха до 1200 долара, но оттогава загубиха огромна стойност, спадайки до 628 долара през май. Спадът може да се отдаде и на решението на Мъск да участва в играта на социалните медии, като предложи да купи Twitter. Освен опасенията, че фокусът на Мъск ще се измести от компанията му за електромобили, инвеститорите се притесняват и че той ще се лиши от акциите на „Tesla”, за да финансира новия си интерес.

От началото на 2022 г. личното състояние на Мъск се е свило с цели 46 млрд. долара и макар че част от вината за това е в решението за изкупуването на „Twitter”, Мъск е в същата лодка, в която са и други милиардери. Безос е изгубил 53 млрд. долара от личното си състояние,

За разлика от Мъск и Безос, които продължават да инвестират в основаните от тях компании, Гейтс е диверсифицирал инвестиционния си портфейл и е вложил парите си в холдинга „Berkshire Hathway” на Уорън Бъфет. Бъфет е единственият човек в списъка на 5-те най-богати хора, чието лично състояние е нараснало през 2022 г.

Бърз поглед към Индекса на милиардерите на Блумбърг показва, че повечето имена в списъка са видели как през 2022 г. състоянието им се свива и това може да е знак за нещата, които предстоят. Държавите по света са изправени пред високи цени на енергията и инфлация на стойността на стоките. По-рано през май Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти, за да овладее инфлацията - ход, който накара инвеститорите да изхвърлят рисковите активи като криптовалути, както и технологични акции. Финансови експерти предупреждават, че повишаването на лихвените проценти може да доведе до рецесия - нещо, което Мъск приветства.