0

Р акетната атака срещу руския крайцер "Москва", флагман на руския Черноморски флот, е била извършена с помощта на американското разузнаване, съобщават NBC, Washington Post и New York Times, като се позовават на анонимни американски служители.

Според източниците на CNN Вашингтон е предоставил данни за местоположението на крайцера по искане на Киев малко преди да избухне пожарът на кораба. След като забелязали руския кораб в Черно море, украинските военни се свързали с американските си колеги, за да потвърдят, че това е крайцерът, а САЩ отговорили положително и предоставили разузнавателна информация за местоположението му, съобщи CNN.

Според канала не е ясно дали САЩ са знаели за плановете на Украйна да удари крайцера. Събеседниците на CNN твърдят, че САЩ не са участвали в решението.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че САЩ споделят с Украйна разузнавателна информация за бойното поле, за да й помогнат да защити страната си, но не предават информация за местоположението на висшите командири на руската армия и не участват във вземането на решения за избор на цели за удари от страна на украинските въоръжени сили.