0

Р уският президент Владимир Путин разпореди създаването на работна група, която да определи условията за транзакции с "недружелюбни" държави.

Според заповедта, задачите на новия междуведомствен орган ще включват разработването на план за създаване на инфраструктура за разплащане между Русия и партньори от приятелски страни в рубли или други национални валути, както и механизъм за търговия с т.нар. неприятелски държави, включително в рубли.

Освен това се очаква работната група да разработи мерки за валутно регулиране на руския пазар, както и мерки за намаляване на рисковете на фона на спирането на операциите с чуждестранни активи на Руската федерация.

В края на март Путин обяви, че държавите, влизащи в списъка на „недружелюбни", ще трябва да плащат за природен газ в рубли. Това ще става, като съответните страни открият банкови сметки в „Газпромбанк“, където да плащат в евро и долари, които банката ще обръща в рубли. Целта на Москва е да стабилизира националната си валута и да смекчи удара от западните санкции.

Новата схема е в действие от 1 април. Някои държави вече обявиха, че няма да правят подобни плащания. По тази причина Русия вече спря доставките на синьо гориво за Полша и България.