0

Е вропа отбелязва 9 май, което е повод за поредното доказателство за противопоставянето на между държавите, намиращи се на Стария континент.

На Запад датата се отбелязва като Денят на Европа и празник на Европейския съюз, на единството и мира. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за обединяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България Денят на Европа е обявен за отбелязване с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

В същото време Русия и част от републиките, влизащи в състава на бившата СССР, отбелязват Деня на победата. Москва ежегодно отбелязва с огромен парад дата на победата във Великата отечествена война (Втората световна война).

Очаква се по Червения площад да мине най-страшната руска бойна техника, което да бъде ясна демонстрация и твърдо предупреждение към Запада. Светът е затаил дъх и в очакване на речта на Владимир Путин. Много британски и американски медии твърдят, че руският президент ще обяви официално война на Украйна и да започне мобилизация.

Заради войната в Украйна редица, европейски страни побързаха да се дистанцират от Русия за отбелязването на победата срещу нацизма, като забраниха издигането на съветското знаме, Георгиевска лента (символ на победата на Съветския съюз) и дори си позволиха да забранят Безсмъртния полк, който отдава почит към загиналите във войната. Въпреки това, в редица страни по света шествието се състоя още на 8 май.