0

Р усия ще остане завинаги в Херсонска област, заяви Андрей Турчак, екретар на Генералния съвет на управляващата партия "Единна Русия", който посети украинския район, намиращ се под руски контрол от началото на войната в Украйна.

"Искам отново да кажа - Русия ще остане тук завинаги. Не трябва да има никакви съмнения в това. Няма да има никакво връщане в миналото", подчерта Турчак, цитиран от пресслужбата на "Единна Русия". "Ще живеем заедно, ще развиваме тази богата област, богата с историческото си наследство, със своите хора, които живеят тук", добави той.

Това е първият път, когато високопоставен представител на Русия обявява, че тя не възнамерява да се изтегля от украинските територии, превзети от руската армия от началото на войната на 24 февруари.

В Херсон скоро ще бъде открит руски център за предоставяне на хуманитарна помощ, каза още Турчак. Той посети града заедно с Денис Пушилин, ръководителя на ДНР. Пушилин обяви, че деветима украински моряци, които са били държани в плен в Мариупол от "украински националисти" и впоследствие са били освободени от силите на Русия и ДНР, са се върнали в Херсон. По случай наближаващия Ден на победата, 9 май, руската делегация положи цветя на военни паметници в града.