0

З аплахата от евентуално използване от Русия на тактически ядрени оръжия в Украйна не може да се приема с лека ръка, но ЦРУ не е видяло много доказателства, които да подсилват тази загриженост, заяви в четвъртък директорът на ЦРУ Уилям Бърнс.

В най-подробния си публичен коментар след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари Бърнс подчерта опасенията, че най-голямото нападение срещу европейска държава от 1945 г. насам рискува да ескалира до използването на ядрени оръжия.

Ден по-рано заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев предупреди НАТО, че Москва ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в Калининград, ако Швеция и Финландия се присъединят към Атлантическия алианс.

Бърнс говори за "потенциалното отчаяние" и неуспехите на Путин, чиито сили претърпяха тежки загуби и бяха принудени да се оттеглят от някои части на Северна Украйна, след като не успяха да превземат Киев.

Поради тези причини "никой от нас не може да приема с лека ръка заплахата, която представлява потенциалното прибягване до тактически ядрени оръжия или ядрени оръжия с ниска мощност", каза Бърнс.

Въпреки това, въпреки "риторичните изказвания" на Кремъл за поставяне на най-големия ядрен арсенал в света в състояние на повишена готовност, "не сме видели много практически доказателства за такива разположения или военни действия, които биха засилили тази загриженост".

Тактическите ядрени оръжия и ядрените оръжия с ниска мощност са предназначени за използване на бойното поле, като според някои експерти Русия разполага с около 2000 такива заряда, които могат да бъдат използвани от въздушни, морски и сухопътни пускови установки.

В пространното изказване бившият професионален американски дипломат заяви, че американските разузнавателни агенции са започнали да събират миналата есен "тревожни и подробни" разузнавателни данни за плана на Путин за "голяма инвазия" в Украйна.

Бърнс заяви, че президентът Джо Байдън го е изпратил в Москва през ноември, "за да предаде директно на Путин и няколко от най-близките му съветници американската загриженост относно плановете за война и последиците за Русия", ако те продължат.

"Бях обезпокоен от това, което чух", продължи той, като заяви, че макар Путин да не е взел окончателно решение, изглежда е бил убеден, че силите му ще "постигнат бърза решителна победа на минимална цена".

Путин вярва, че европейските съюзници на Вашингтон са разсеяни от собствената си вътрешна политика, а разполага с валутни резерви - каза Бърнс.

"Путин доказа, че греши във всяко едно отношение", каза той.

Според Бърнс "престъпленията", които руските сили са извършили в киевското предградие Буча, са "ужасяващи".

Русия, която многократно е отричала да е насочвала атаките си срещу цивилни, нарече обвиненията "чудовищна фалшификация", целяща да очерни руската армия.

Кремъл твърди, че е започнал "специална военна операция" за демилитаризиране и "освобождаване" на Украйна от националистически екстремисти.

Освен това Бърнс нарече Китай страшен конкурент, който се стреми да изпревари САЩ във всяка област - от икономическата и военната мощ до космоса и киберпространството.

Амбициите на Китай под ръководството на лидера му Си Цзинпин са "доста заплашителни" и включват възможността Пекин да търси контрол над Тайван с военни средства, каза той.