0

Б ританският премиер Борис Джонсън получи дългоочаквания доклад от разследването на правителствените партита, нарушаващи правилата за локдаун, и в него пише, че висшата държавна служителка Сю Грей е констатирала "сериозно неспазване на високите стандарти" на Даунинг стрийт №10 и "пропуски в ръководството“.

А ето и най-критичните констатации:

На фона на пандемията, когато правителството искаше от гражданите да приемат мащабни ограничения в живота си, някои от проявите, съпътстващи тези събирания, са трудно оправдани.

Поне някои от въпросните събирания представляват сериозно неспазване не само на високите стандарти, очаквани от работещите в правителството, но и на стандартите, очаквани от цялото британско население по това време.

Някои от събитията не е трябвало да бъдат допускани. Други събития не е трябвало да се протекат така, както са протекли.

Прекомерната употреба на алкохол не е подходяща на работното място по всяко време.

Въпросните констатации означават, че Джонсън е в доста неприятна ситуация. Преди това той прикани критиците си да изчакат заключенията на Грей, защото се надяваше, че той

ще го оправдае по сериозните обвинения, и отказа да подаде оставка.

Междувременно Джонсън се опита да измести темата от центъра на обществения интерес и днес отбеляза втората годишнина от Брекзит, изтъквайки икономическите възможности за Великобритания след напускането на Европейския съюз.

Великобритания официално напусна ЕС на 31 януари 2020 г., въпреки че още 11 месеца продължи да е част от икономическите структури на блока. Оттогава сътресенията, предизвикани от пандемията от коронавируса, прикриват икономическите последици от слагането на край на търговията без тарифи и ограничения с ЕС, най-големия икономически партньор на Великобритания. Британската икономика сега расте, след като заради пандемията и локдауна беше в рецесия, но търговския обмен с ЕС спадна, след като заради Брекзит бяха въведени митнически проверки и други търговски бариери.

"Във всички сфери, в които Великобритания е силна - в кибер сферата, изкуствения интелект, във всички високи технологии на бъдещето - ще се уверим, че правим нещата по различен начин и по-добре, където това е необходимо", каза Джонсън, посещавайки намиращия се източно от Лондон град Тилбъри - едно от най-натоварените британски пристанища. Той обеща да направи Великобритания "най-доброто място за правене на бизнес и инвестиране", благодарение на свободата, която има.

Правителството също така обеща тази седмица да даде дългоочаквани подробности за плановете си за издигане като цяло на страната на по-високо равнище чрез разширяване на икономическите възможности за пренебрегвани региони.

Противници на премиера твърдят, че законопроектът само ще позволи на правителството по-лесно да променя законите без одобрението на парламента или че просто е опит за отклоняване на вниманието от скандала "партигейт", предизвикан от проведени в нарушение на правилата за локдаун правителствени партита.

Ден преди това бившият съветник на Джонсън Доминик Къмингс, който е смятан за един от архитектите на Брекзит, заяви, че смята за свой дълга да бутне бившия си началник от пиедестала.