0

Н ов екшън се разигра на Змийския остров в Черно море. Украинките военни достигнаха острова и развяха знамето си като символ на това, че територията отново е под техен контрол

„Змийският остров винаги е бил украински и винаги ще бъде. И никаква временна окупация няма да промени това! Нашият батальон беше първият, който посети острова след освобождението. Беше рисковано, но сега нашето знаме се вее на острова“, каза спецчастите в изявление. На флага, който се вее на на острова, пише: „Помнете руския военен кораб Змийският остров е в Украйна!“. Това съобщи говорителят на Одеската областна военна администрация Сергей Братчук.

Малко по-късно обаче стана ясно, че акцията на украинските военни е завършила с нападение от страна на Русия. Москва информира за случилото се като съобщи: „Н а фона на военните неуспехи и масово отстъпление на украинските войски в Донбас, в нощта на 7 юли киевският режим се опита символично да постави знамето си на Змийския остров. Около 5 сутринта няколко украински военни слязоха на острова от моторница и се снимаха със знамето. Самолетите на руските ВВС незабавно нанесоха удар с високоточни ракети по острова, в резултат на което част от украинския военен персонал беше унищожена. Оцелелите избягаха в посока село Приморское, Одеска област“.

Тази информация беше частично потвърдена и от Украйна. Оперативно командване "Юг" съобщи в „Телеграм“, че: „Тази сутрин, 7 юли, окупаторите изстреляха две ракети по Змийския остров. В резултат на това кеят му беше значително повреден“.

На 30 юни, след 5-месечна блокада, руските военни напуснаха Змийския остров. От определиха оттеглянето си като „знак на добра воля“ и предупредиха, че Киев вече не може да се оправдава с тях за блокадата на износ на зърно през Черно море. Въпреки че островът беше освободен, украинските власти заявиха, че все още не възнамеряват да поставят военни там. Москва пък предупреди, че държи територията под постоянен прицел.