0

А лбанският премиер Еди Рама изрази увереност, че Албания ще се обедини с Косово и че той би гласувал за това на референдум, но не знае кога ще се случи, предаде агенция Бета.

"Ако ме питате хипотетично за мирен референдум за национално единство, бих нарушил правото на тайна на гласуването и казвам открито, бих гласувал "за". Ако ме питате ще се случи ли това или не, като ме провокирате, ще ви кажа - това ще стане, не знам кога, но ще стане един ден", каза Рама на съвместна пресконференция с косовския премиер Албин Курти.

Рама подчерта, че на тези, които могат да изтълкуват неговите думи като "искане" за създаване на велика Албания, трябва да се каже, че "пророците не ги съдят".

Курти каза, че "по въпроса за обединението на албанците има повече неразбиране, отколкото разногласия. Това не е нещо, което избираме ние, това е колективно намерение, което избира нас, не можем да взимаме решения за такива исторически процеси и да определяме дати и начини".

На състоялото се днес в албанския град Елбасан съвместно заседание на правителствата на Албания и Косово бяха подписани 16 споразумения, сред които за създаване на координационен секретариат на двете страни, за режима на преминаване на границите от местното население, за откриване на нов Кукъс-Драгаш и др., съобщават Танюг и в. "Коха".

Договорено бе и да се изгради жп линия Дуръс-Прищина, да се признават дипломите, сертификатите и научните степени, издадени от образователните институции на двете страни.

Косовският премиер Албин Курти заяви след заседанието, че това е първото съвместно заседание на правителствата на Косово и Албания откакто той е премиер и посочи, че Косово и Албания са "като дъб с два клона".

"Да се каже, че сме разделена нация, би било глупаво, да се каже, че сме посветени на национално единство, ще изглеждаме като националисти. Хайде да говорим като дипломати и да работим като патриоти", каза Курти.

Интеграцията на двете правителства е стратегическа и повече от целесъобразна и тя не е желание, а задача, каза още Курти.