0

П резидентът на САЩ Джо Байдън заяви, че иска процес за военни престъпления във връзка с убийствата в украинския град Буча, предадоха световните агенции. Той също така заяви, че иска да бъдат приети допълнителни санкции срещу Русия.

Байдън отново повтори, че смята руския президент Владимир Путин за военнопрестъпник", предаде Франс прес. "Видяхте какво се случи в Буча", каза Байдън, но не нарече случилото се там геноцид, отбелязва Асошиейтед прес.

"Путин трябва да бъде държан отговорен", заяви Байдън. "Този човек е брутален и случилото се в Буча e възмутително и всички го видяха", каза той и добави, че това е "военно престъпление", предаде ДПА. Байдън каза също, че сега, при разследване на случилото,   трябва да се съберат всички детайли, за да може да има процес за военни престъпления.

Президентът на САЩ заяви, че страната му ще продължи да доставя оръжия на Украйна, за да може да се сражава срещу руската агресия.

Байдън заяви това малко след като бе съобщено, че украинският президент Володимир Зеленски е посетил Буча. Той обвини руската армия във военни престъпления, които по думите му ще бъдат признати за геноцид.

Същевременно пожелал да запази анонимност американски военен представител заяви, че американските сили не могат да потвърдят от независим източник украинските информации за жестокости, извършени от руски сили срещу цивилни в Буча. Американският представител обаче заяви, че няма също така и основание да бъдат оспорвани тези информации, предаде Ройтерс.

Великобритания, която председателства през този месец Съвета за сигурност на ООН, свиква за утре заседание на съвета за обсъждане на масовите убийства в Буча, предаде Укринформ.

Новината съобщи в Туитър постоянният представител на Лондон в Обединените нации Барбара Удуърд. "Този уикенд на ужасните кадри и в репортажите от Буча видяхме как невъоръжени украински мирни жители са били разстрелвани с вързани зад гърба им ръце. Над 800 тела са били оставени на улицата или хвърлени в масови гробове. Жени са били насилвани пред очите на децата си", заяви тя.

Утре на заседание на Съвета за сигурност за Украйна ще бъдат обсъдени доказателства за военни престъпления, извършени на територията на Украйна, в това число в Буча, отбеляза Удуърд. "Ще използваме председателството си на Съвета за сигурност, за да осигурим прозрачност, отговорност и справедливост", добави тя.