Б ившият американски вицепрезидент Джо Байдън потвърди, че няма да се подчини на призовка на Сената да даде показания по делото за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, съобщи американският регионален в. "Де Мойн реджистър" в щата Айова.

Бившият американски вицепрезидент Джо Байдън потвърди, че няма да се подчини на призовка на Сената да даде показания по делото за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, съобщи американският регионален в. "Де Мойн реджистър" в щата Айова.

В началото на месеца Байдън - фаворит за номинацията на демократите за президентските избори догодина и главен съперник на републиканеца Тръмп - заяви, че няма да се подчини на евентуална призовка от Сената и в интервю за вестника вчера потвърди решението си. До момента той не е призован, но съюзниците на Тръмп лансираха тази идея.

Байдън каза, че ако свидетелства в Сената, това ще отклони вниманието от Тръмп и от обвиненията срещу него. Бившият вицепрезидент отбеляза, че дори Руди Джулиани, личния адвокат на Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк, не го е обвинил, че върши нещо друго, освен работата си. Байдън изтъкна, че всеки опит да бъде призован по делото ще има съмнителни основания и прогнозира, че няма да се стигне дотам.

Байдън каза, че дори да се яви доброволно да свидетелства за успокояване на обстановката, това ще създаде медийна среда, която ще позволи на Тръмп да се измъкне от затрудненото положение. Според него всичко, което Тръмп прави цял живот, е да отклонява вниманието от себе си.

Малко след като Камарата на представителите в Конгреса гласува за импийчмънт на Тръмп, Байдън беше в щата Айова в рамките на кампанията си. Там той определи импийчмънта като "тъжен момент за страната" и подчерта, че е необходим президент, способен да я обедини.