0

А лбания е заложник на спора между Северна Македония и България, каза днес албанският премиер Еди Рама в обръщението си на Конференцията на председателите на парламентите на страните от Адриатическо-йонийската инициатива, която се провежда в Тирана. Адриатическо-йонийската инициатива обединява Албания, Босна, Хърватия, Гърция, Италия, Черно море, Северна Македония, Словения и Сърбия.

Рама посочи, че няма друго решение освен търпение и изрази безпокойство от многото проблеми с процеса на евроинтеграция, отбелязва МИА. Процесът на присъединяване към ЕС е невротичен процес. Албания е заложник на задънената улица в разговорите между нашата съседка Северна Македония и България. Това е една от ситуациите, които ЕС може да създаде. Няма книга или опит, няма обяснение как може да се действа, каза Рама. Не трябва да губим търпение и желание за Европа, отбеляза той.

Той подчерта, че Европа е първият свободен избор на страната му, защото "досега сме били под властта на различни империи против нашата воля“. Целта на Албания е да насърчава сътрудничеството и мира в Европа. В плановете ни няма друга алтернатива освен Европа, каза Рама.