0

А лбанският премиер Еди Рама предизвика лавина от гневни реакции в Северна Македония заради шега, която той изрече на срещата на балкански лидери с канцлера на Германия. Тя беше в рамките на годишната среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

По време на ръкуването между Димитър Ковачевски и Шолц, Рама заяви с широка усмивка на германския канцлер, че Ковачевски е министър-председател "на бъдеща Западна България".

Това предизвика смях у участниците в срещата, но в Скопие изобщо не са развеселени от случката.

Опозиционната партия ВМРО- ДПМНЕ определи случилото се "като голям скандал" и настоя за оставка на правителството. В същото време от кабинета на Еди Рама заявиха, че думите му са били "сарказъм към България и ирония към Европейския съюз".

Малко по-рано през седмицата албанският премиер отново прикова вниманието. В рамките на обръщението си на срещата на върха на инициативата „Отворени Балкани“ в Охрид той определи България като „мъж с проблеми“ и отбеляза, че ако „невестата ЕС“ е готова за сватба с „младоженеца Балкани“, страните от полуострова са готови да чакат, но ако не е готова, те ще се справят с това.