О снователят на Уикилийкс Джулиан Асанж изгуби еквадорското си гражданство, предаде ДПА.

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж изгуби еквадорското си гражданство, предаде ДПА.

При предоставянето на гражданството, през 2017 г., на родения в Австралия Асанж, са били допуснати административни грешки, съобщи вчера в. "Комерсио", като цитира решение на административен съд в столицата Кито. Решението е било взето в понеделник.

Адвокатът на Асанж Карлос Поведа обаче отбеляза, че правата му са били нарушени при разглеждането на делото, защото не е имал възможност да участва в заседанията. Това дава възможност за обжалване, подчерта той.

Асанж остава задържан в лондонския затвор Белмарш. САЩ продължават да искат екстрадицията му, припомня ДПА.

Основателят на Уикилийкс беше обвинен в заговор с бившия анализатор от американското разузнаване Челси Манинг за публикуване на голямо количество класифицирани материали през 2010 година. Засекретените документи, отнасящи се до военните действия на съюзническите сили в Афганистан, бяха публикувани в Уикилийкс и от журналисти във водещи медии, с които Асанж си сътрудничеше.

Вашингтон е повдигнал срещу Асанж 18 обвинения, твърдейки, че той е изложил на риск живота на информатори. Ако бъде признат за виновен, той може да получи общо 175 години затвор в САЩ.

На 4 януари съд в Лондон реши, че предаването му на САЩ би било противозаконно, защото страдащият от депресия и аутизъм Асанж е готов на самоубийство, ако се окаже в американски затвор. Вашингтон обжалва това решение.

Негови поддръжници и групи за защита на свободата на медиите го смятат за разследващ репортер, извадил на показ военни престъпления, отбелязва ДПА.

През 2012 г. Асанж избяга в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде екстрадиран в САЩ. Той получи убежище там и по-късно му беше предоставено гражданство. Тогава еквадорското правителство планираше да му даде дипломатически статут, което би му позволило да напусне безопасно посолството.

Между Асанж и Кито обаче се появи напрежение. Еквадорското правителство отне бежанския му статус през 2019 г. и Асанж беше задържан от британската полиция за нарушаване на условията на гаранцията си.