0

Т урският президент Реджеп Ердоган обяви, че ще блокира присъединяването на Финландия и Швеция в НАТО, след като двете страни отказаха да изпълнят искането му за екстрадиция на хора, заподозрени в членуване в терористични организации.

"Има съобщения, че няма да ни екстрадират терористи. Няма да кажем "да" на присъединяването на тези две страни към НАТО", каза турският президент на пресконференция в Анкара след разговори с президента на Алжир Абделмаджид Тебун.

Той препоръча на делегациите от Швеция и Финландия да не си правят труда да пътуват до Анкара, за да водят преговори. "Дори в техните парламенти (На Швеция и Финландия, бел. ред.) има привърженици на тероризма“, каза турският президент.

Той добави, че Северноатлантическият алианс ще се превърне в "място за терористи", ако Турция се съгласи Финландия и Швеция да се присъединят към Алианса. „Няма да дадем положителен отговор на тези, които наложиха санкции на Турция. Ако го направим, НАТО ще престане да бъде организация за сигурност и ще се превърне в място, където са съсредоточени терористите“, смята Ердоган.

Хелзинки и Стокхолм наложиха санкции на Анкара през 2019 г., които ограничиха износа на продукти от отбранителната промишленост за Турция заради турските военни операции в Сирия.