0

С ЗО не смята, че е необходимо да бъдат създавани нови ваксини, тъй като фармацевтичните компании трябва да внесат само незначителни изменения в състава на вече разработените препарати. Световната здравна организация не разполага с данни за намаляване ефективността на съществуващите ваксини срещу коронавирус след появата на щама Омикрон, след като такива съмнения се породиха още в първите дни на откриването на новия вариант, за който се обяви, че е в пъти по-заразен от Делта.

В същото време председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен призова страните-членки да обсъдят и да обмислят въвеждането на задължителна ваксинация срещу COVID-19 за своите граждани.

"В момента сме изправени пред сериозно двойно предизвикателство", каза на пресконференция председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Досега в ЕС само Австрия наложи задължителна национална ваксинация от 1 февруари 2022 г., а Гърция разпореди задължителна ваксинация на всички свои граждани на възраст над 60 години. Според Комисията 27-те членки на ЕС трябва да засилят кампаниите за ваксиниране, като на този етап около 66% от общото население на съюза е имунизирано.

Фон дер Лайен добави, че е разбрала от фармацевтичните компании, че ще им трябват около 100 дни, за да коригират ваксините си, ако съществуващите техни ваксини не предпазват от варианта Омикрон. А междувременно от СЗО обявиха, че ваксините ще му подействат.