Е вропейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) постанови днес във връзка с жалба срещу Белгия, че местен съд не може да съди Ватикана за сексуални злоупотреби, извършени от католически свещеници.

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) постанови днес във връзка с жалба срещу Белгия, че местен съд не може да съди Ватикана за сексуални злоупотреби, извършени от католически свещеници.

Според съда в Страсбург Ватикана се ползва със суверенен имунитет, а поведението на духовниците и по-висшестоящите от тях служители не може да бъде приписвано на Светия престол, предаде Асошиейтед прес.
ЕСПЧ отхвърли иск, подаден от 24 души, които твърдят, че са били подложени на издевателства от свещеници педофили в Белгия. Според ищците, сред които има белгийски, френски и нидерландски граждани, Ватикана носи отговорност, тъй като поради своите "структурни недостатъци" католическата йерархия десетилетия наред е прикривала изнасилвания и други сексуални злоупотреби, извършвани от свещеници срещу деца.


Хората, завели делото, се обърнаха към съда в Страсбург, след като белгийските съдебни власти постановиха, че не са компетентни да правораздават по случая, тъй като Ватикана има имунитет като суверенна държава.
ЕСПЧ заяви, че съдилищата в Белгия са взели правилно решение и че жертвите не са били лишени от правото си на достъп до правосъдие. Той потвърди постановлението на белгийските съдебни власти, че Светият престол се ползва със суверенен имунитет и че не се допуска изключение от това правило, защото нередното поведение на епископите във връзка със злоупотребите не може да бъде приписвано на Ватикана.